Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΩΣ…ΣΥΜΜΑΧΟΣ


Λίγο πολύ όλοι μας κάποιες στιγμές έχουμε βιώσει συναισθήματα και συμπτώματα κατάθλιψης. Από ένα αντιδραστικό καταθλιπτικό επεισόδιο το οποίο φυσιολογικά ακολουθεί ένα θλιβερό γεγονός της ζωή μας (πένθος, χωρισμός, απόλυση κλπ) μέχρι την τυπική κλινική κατάθλιψη με διάρκεια άνω των 6 μηνών και με παρουσία σημαντικών διαταραχών στον ύπνο, τη διατροφή την κοινωνικότητα τη σεξουαλικότητα κλπ Αυτή η δεύτερη μορφή η οποία συχνά παρουσιάζεται χωρίς κάποιον προφανή λόγο, και μοιάζει να μας βασανίζει σαδιστικά θα μας απασχολήσει σήμερα.

Η ανθρώπινη φύση έχει με σοφία εφοδιάσει το σώμα με την αίσθηση του πόνου, ούτως ώστε να το προφυλάξει από διάφορες μορφές κινδύνου και επιζήμιων σωματικών δραστηριοτήτων. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δεν είχε φροντίσει εξίσου προσεκτικά και το νου. Πέραν τις πιθανότητας βιολογικών η ορμονικών διαταραχών οι οποίες καλό θα ήταν να εξετάζονται συχνά με ένα απλό «τσεκ απ» η κατάθλιψη κρύβει πάντα κάποια μυνήματα τα οποία εάν εισακουστούν και αποκρυπτογραφηθούν μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αυτογνωσία μας και στη βελτίωση της ζωής μας .

Τα αίτια τις κατάθλιψης ποικίλουν και μπορεί να είναι από μια εσωτερική διαμαρτυρία για τη δυσαρέσκεια του πνεύματος μας όσον αφορά τον τρόπο που αναλώνουμε τη ζωή μας μέχρι ένα άλυτο παρελθοντικό βίωμα το οποίο μας κρατά παγιδευμένους σε συμπεριφορές και τρόπους σκέψεις οι οποίες είναι επιβλαβείς για εμάς ή απλά έχουν περιθώριο βελτίωσης. Φανταστείτε να μπορούσατε να είχατε πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες. Από μόνο του αυτό θα ήταν αρκετό για να κάνετε κάτι πιο αποτελεσματικό από ότι θα κάνατε εάν δεν είχατε τη γνώση. Έτσι την επόμενη φορά που θα νιώσετε θλιμμένος ή καταβεβλημένος δώστε στον εαυτό σας το περιθώριο να σκεφτεί και να κατανοήσει τους λόγους που σας προκαλούν αυτά τα συναισθήματα, αντί να προσπαθήσετε να τα καταδιώξετε με μανία –στην οποία περίπτωση θα παρουσιάζατε συμπτώματα μανιοκατάθλιψης, μια κατάστασης την οποία θα αναλύσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο-.

Βασίλης Αντωνάς (Εφημερίδα Κηφισιά 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: