Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Στρατηγική Οργάνωση


Στις μέρες μας λίγοι είναι αυτοί που δεν αισθάνονται τη πίεση των μοντέρνων ρυθμών και των μοντέρνων καιρών. Διανύουμε μια εποχή όπου όλα συμβαίνουν με αστρονομική ταχύτητα και όλο και συχνότερα ανακαλύπτουμε πως πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να μη μείνουμε πίσω. Η δουλειά μας, το σπίτι μας, η οικογένεια μας, όλα φαίνεται να ζητούν όλο και περισσότερα από εμάς όλο και πιο γρήγορα και όλο και πιο αποτελεσματικά. Συχνά ανταποκρινόμαστε με το να αγωνιζόμαστε ακόμα πιο ζωηρά, συχνά ανακαλύπτοντας πως τελικά όχι μόνο είμαστε εξουθενωμένοι αλλά και πως όλα όσα κάναμε χαρακτηρίζονται από ατέλειες.

Υπάρχουν όμως κάποιοι σύμμαχοι τους οποίους συχνά αγνοούμε και που καλά θα κάναμε να τους επιστρατεύσουμε. Ένας από αυτούς είναι η στρατηγική οργάνωση του χρόνου και των πόρων μας.. Η στρατηγική οργάνωση δεν είναι ανάγκη να είναι αποκλειστικό προνόμιο πολυεθνικών εταιριών η μεγάλων ηγετών. Μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητας σας απλοποιώντας τις διαδικασίες που σας βασανίζουν και κάνοντας σας πιο αποτελεσματικούς.
Μια καλή αρχή για να συμμαζέψουμε τη ζωή μας είναι να σημειώνουμε γραπτώς αυτά που έχουμε να κάνουμε καθημερινά και να τα ταξινομούμε σε κύρια, δευτερεύοντα και ουδέτερα. Έτσι θα έχουμε άμεσα διαχειριστεί αποτελεσματικά τη κατανομή τις ενέργειας μας. Μια δεύτερη τεχνική είναι να φροντίζουμε να ξοδεύουμε επαρκή χρόνο στο να προετοιμαζόμαστε για αυτό που θέλουμε να κάνουμε, όπως θα ακονίζαμε ένα τσεκούρι για αρκετή ώρα πριν κόψουμε ένα δέντρο. Η προετοιμασία είναι μια καλή επένδυση. Τέλος, μπορούμε να εξασκήσουμε τις ηγετικές μας ικανότητες με το να συνεργαστούμε με τους γύρω μας επικοινωνώντας τις ανάγκες μας και ζητώντας τη βοήθειά τους. Τα παραπάνω φυσικά προϋποθέτουν υγεία, καλή διάθεση και διαύγεια πνεύματος. Το πώς πετυχαίνουμε τα παραπάνω είναι από μόνο του άλλη μια πρόκληση και θα αναφερθούμε σε αυτήν κάποια άλλη στιγμή.



Βασίλης Αντωνάς (Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Κηφισιά το 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: