Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Τα Όνειρα


*Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο άνθρωπος έχει επιχειρήσει να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει προς όφελός του το περιεχόμενο των ονείρων του. Στο δυτικό κόσμο, το πρώτο σχετικό εγχειρίδιο (που αποτελείται από πέντε τόμους), γράφτηκε από τον Έλληνα στοχαστή Αρτεμίδωρο –ο οποίος είχε επίσης προσπαθήσει να προειδοποιήσει τον Ιούλιο Καίσαρα για το σχέδιο δολοφονίας του από τον Βρούτο.- Παλιότερα ακόμα, ο Όμηρος έκανε πολύ συχνές αναφορές σε όνειρα και ερμηνείες που σημάδεψαν την πορεία των ηρώων της εποχής. Επίσης η Βίβλος και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αποδέχονται τα όνειρα ως σημαδιακά μυνήματα.

Από τότε πολλά έχουν γραφτεί και οι θεωρίες εμπλουτίστηκαν ακόμα περισσότερο με τις ιδέες γνωστών ψυχολόγων όπως ο Φρόιντ και ο Γιουνγκ αλλά και με πιο λαογραφικές προσπάθειες όπως οι ονειροκρίτες. Ο μεν Φρόιντ απέδωσε σημασία στην έκφραση της σεξουαλικότητας και των καταπιεσμένων επιθυμιών, ο δε Γιουνγκ υπογράμμισε τη σημασία της εξατομίκευσης του κάθε ονείρου σε σχέση με αυτόν που το είδε (όπως και ο Αρτεμίδωρος).

Ως ψυχοθεραπευτής, μου δίνεται συχνά η ευκαιρία να δουλέψω με ασθενείς, οι οποίοι γενναιόδωρα μοιράζονται μαζί μου τα μυνήματα του υποσυνείδητού τους. Η κλινική εμπειρία μου και η μέχρι τώρα ενασχόλησή μου με αυτό το φαινόμενο, με κάνουν να πιστεύω με αρκετή βεβαιότητα, πως ο συμβολισμός των ονείρων αποκλείεται να είναι ενιαίος για όλους, κάτι το οποίο κατά την άποψή μου καθιστά τους παραδοσιακούς ονειροκρίτες αρκετά ανακριβείς. Με τον ίδιο τρόπο που αποκλείεται να υπάρχουν τόσοι τύποι ανθρώπων όσα και ζώδια (12 νομίζω), έτσι αποκλείω και το να σημαίνουν όλα τα όνειρα το ίδιο για όλους. Για παράδειγμα, η σημασία που θα έχει για έμενα το να δω ένα άλογο από το οποίο ίσως να έπεσα όταν ήμουν 10, αποκλείεται να είναι η ίδια με τη σημασία που θα έχει το να δει ένα άλογο ένας επαγγελματίας ιππέας (που ζει από αυτό). Για αυτό καλό θα είναι πριν προσπαθήσουμε να δώσουμε πάγιες ερμηνείες περί του συμβολισμού των ονείρων, να έχουμε τουλάχιστον μία ιδέα για το τί σημαίνουν αυτά τα σύμβολα και σε συνειδητό, πραγματικό επίπεδο για αυτόν που τα βλέπει.

Βασίλης Αντωνάς

(*Φωτογραφία: Maid of the Mist-Ευγενική παραχώρηση της Μυρτώς Λαζοπούλου)

3 σχόλια:

admin είπε...

Θίγεις πολύ ωραίο θέμα.
Πραγματικά πιστεύω πως τα όνειρα που βλέπουμε δεν είναι τυχαία, τουλάχιστον τις φορές που μας προκαλούν μια περίεργη εντύπωση όταν ξυπνήσουμε, που μοιάζει περισσότερο με συναισθηματική φόρτιση. Όπως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι διαφορετικά στον καθένα, έτσι και τα όνειρα είναι μοναδικά και διαφορετικά για τον καθένα συνεπώς όπως είπες κι εσύ η παραπομπή σε κάποιον ονειροκρίτη δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή προσέγγιση του θέματος. Τα όνειρα που αφορούν το "μέλλον" αυτά που λέγονται προφητικά ή κάτι τέτοιο ανήκουν πια στη σφαίρα του μεταφυσικού και δεν μπορώ να εκφέρω καμία άποψη γι'αυτά. Όσο όμως έχει να κάνει με τα όνειρα που αφορούν παρούσες και παρελθοντικές συνθήκες ζωής και άλλους παράγοντες μπορώ να σου πω ότι έχω βρει κάποιες σημαντικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που με απλή σκέψη δίχως το εργαλείο των ονείρων δεν θα μπορούσα να συνειδητοποιήσω.Υποθέτω πως κάποια όνειρα ή εφιάλτες δεν έχουν τόση σημασία γιατί τα βλέπουμε μετά από μια κουραστική μέρα ή επηρεασμένοι από κάποια ταινία που είδαμε πριν κοιμηθούμε κ.ο.κ. αλλά τα υπόλοιπα έχουν μια ερμηνεία που φωλιάζει στα ενδότερα του υποσυνεισήτου μας.

Βασίλης Αντωνάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βασίλης Αντωνάς είπε...

Όπως και εσένα, οι μεταφυσικές ερμηνείες των ονείρων με βρίσκουν αδιάβαστο...το συναίσθημα που επικρατεί όμως. (και σε ευχαριστώ που το επεσήμανες αυτό) είναι από τους κυριότερους παράγοντες στην κατανόηση μας, και συνήθως όταν όλες οι ερμηνείες έχουν στερέψει, αυτό είναι το πιό χρήσιμο εργαλείο-σε ευχαριστώ για την εύστοχη παρατήρηση...